Helft Belgen lacht meer dan een keer per dag
Foto: rr
Uit een enquête waar 5.000 mensen aan deelnamen, blijkt dat 54 procent van de Belgen meerdere malen per dag lacht. Dat er op de werkvloer te weinig gelachen wordt, daar gaat 69 procent mee akkoord. Verzekeraar Delta Lloyd Life, dat de enquête organiseerde, deelt dat zondag mee, naar aanleiding van de Internationale Lachdag.

Dat iets meer dan de helft van de Belgen aangeeft meer dan een keer per dag te lachen, "lijkt op het eerste zicht goed", zegt woordvoerder Laurent Winnock van Delta Lloyd Life, "maar om een gezond evenwicht te hebben zou een mens per dag minstens 15 minuten of meer moeten lachen. Dit werd aangetoond in medische onderzoeken naar het effect van lachen. Men bewees dat lachen goed is voor de slagaders." Uit de enquête blijkt echter dat slechts 30 procent van de Belgen 15 minuten of meer lacht per dag.

Als reden waarom er gelachen wordt, zegt 73 procent van de Belgen dat hij of zij er gelukkig en opgewekt van wordt. Elf procent lacht om te ontstressen, 4 procent vergeet er even zijn of haar zorgen door en 2 procent ontloopt er conflictsituaties mee.

Drieënvijftig procent zegt het meest te lachen in sociaal verband zoals op het werk of met vrienden. Op het werk wordt er te weinig gelachen, zegt 69 procent, terwijl 78 procent aangeeft dat lachen op het werk nochtans een goede sfeer creëert.