Een stankwolk, afkomstig van het bedrijf Chevron Phillips Chemicals aan de Fabrieksstraat in Tessenderlo, trekt over enkele gemeenten in West- en Midden-Limburg. Het gaat om een geur van rotte eieren, waarvoor de eerste meldingen zondagmorgen rond 7.30 uur bij de brandweer van Beringen binnenliepen. De brandweer deed metingen en daaruit bleek dat de wolk geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert. Vanuit Tessenderlo trok de geurhinder naar Beringen, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren.

De wolk gaat zich verdunnen en lost zich stilaan op in de lucht. Het bedrijf Chevron Phillips Chemicals zorgt voor de geurstof. Bij een productiestoring met een lek iets na 7 uur zondag kwam het product THT (tetrahydrothiofeen) in de koeltoren terecht, waarna de stof zich in de lucht verspreidde.

Het bedrijf kon het lek meteen dichten. 'Zelfs bij heel lage concentratie is het product met een geur van rotte eieren en zwavel al waarneembaar. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, maar voor mensen, die er gevoelig aan zijn, kan het hinderlijk zijn', vertelt een officier bij de brandweer van Heusden-Zolder.