Canadese varkens besmet met griepvirus H1N1
Wat te doen als je moet hoesten in aanwezigheid van anderen: de politieke leider van British Columbia, Gordon Campbell, demonstreert Foto: rtr

In Canada is de Mexicaanse griep voor het eerst ook vastgesteld bij varkens. De dieren zijn in quarantaine geplaatst. Volgens de Canadese voedselinspectie bestaat er geen gevaar voor de voedselveiligheid.

De ongeveer tweehonderd varkens zijn vermoedelijk besmet door een Canadese medewerker van het boerenbedrijf die onlangs in Mexico is geweest en ziek werd na zijn terugkeer. Hij is inmiddels hersteld en ook de dieren zijn aan de beterende hand.

Geen enkel varken uit de groep is aan de gevolgen van de ziekte bezweken. De griep zou zich niet hebben verspreid via de boerderij in de provincie Alberta. Negentig procent van de varkens op de boerderij is niet besmet geraakt.

Normaal gesproken komen de autoriteiten niet in actie als bij varkens griep wordt geconstateerd, maar dat gebeurt nu wel vanwege de internationale uitbraak van de Mexicaanse griep. "De kans is heel klein dat varkens het virus kunnen overdragen aan mensen", zei vicevoorzitter Brian Evans van de Canadese voedselinspectie tijdens een persconferentie. Hij voegde daaraan toe dat hij met een gerust hart het vlees zou eten van de besmette varkens.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er geen bewijs dat mensen door varkens met het virus kunnen worden besmet. De WHO benadrukt dat varkensvlees zonder risico's kan worden gegeten en wordt daarin gesteund door de Verenigde Naties.

Nadat het virus werd geconstateerd bij mensen in de Verenigde Staten, vaardigden grote importeurs van Amerikaans varkensvlees, zoals Rusland en China, een verbod af op de import van varkensvlees uit enkele staten. Andere landen, zoals Indonesië en Oekraïne, laten helemaal geen Amerikaans varkensvlees meer toe. Canadese deskundigen noemen deze maatregelen ongegrond.

De Mexicaanse griep wordt veroorzaakt door een nieuw griepvirus, dat anders is dan het bekende menselijke Griepvirus. Het nieuwe virus bevat delen van de varkensgriep, het vogelgriepvirus en menselijke influenza. De Mexicaanse griep is niet afkomstig van varkens en verspreidde zich aanvankelijk alleen van mens op mens.

Het virus is genoemd naar het land waar de uitbraak begon.