WHO stelt griepbalans bij naar 658 besmettingen
Foto: afp

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sprak vrijdagnacht nog van 367 bevestigde besmettingen met het Mexicaanse griepvirus wereldwijd; zaterdag is die balans bijgesteld tot 658, verspreid over 16 verschillende landen. 17 besmette mensen zijn gestorven. Het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) spreekt van minstens 635 besmettingen, waarvan 39 in Europa.

In de vorige balans, die zaterdagmorgen werd bekendgemaakt, had de WHO nog melding gemaakt van 615 gevallen van Mexicaanse griep, in 15 landen. De organisatie verduidelijkt dat de stijging van het aantal besmettingen in Mexico 'gelieerd is aan tests op stalen die eerder al werden afgenomen'.

Het ECDC, dat in Stockholm gevestigd is, zegt dat tien Europese landen minstens één geval van Mexicaanse griep tellen: 9 EU-landen en Zwitserland. In bijna alle gevallen gaat het om mensen die in Mexico in aanraking kwamen met het virus, vier personen raakten buiten Mexico besmet.

De WHO houdt het voorlopig bij acht Europese landen met Mexicaanse griep: Spanje en het Verenigd Koninkrijk (beide 13 gevallen), Duitsland (4) en Oostenrijk, Nederland, Zwitserland, Denemarken en Frankrijk (telkens 1 geval).

De cijfers van de WHO liggen doorgaans iets lager dan bij de landen zelf, maar toch spreekt de organisatie al van 17 doden wereldwijd, terwijl ze het vrijdagnacht nog op 10 hield. In Mexico bezweken 16 mensen aan de ziekte, in de VS 1. Het totale aantal besmettingen is in Mexico opgelopen tot 397, in de VS tot 141.

Andere landen waar besmettingen zijn vastgesteld, zijn Canada (34), Nieuw-Zeeland (4), Israël (2), Zuid-Korea (1) en China (1).

Dat laatste land raakt intussen steeds meer in de greep van het H1N1-virus. De regeringsleider van Hongkong, waar het griepvirus op Chinese bodem is vastgesteld, heeft vrijdag de alarmtoestand afgekondigd nadat gebleken was dat een 25-jarige Mexicaan die na een tussenstop in Shanghai Hongkong was binnengekomen, besmet is.

De autoriteiten zijn druk op zoek naar de 142 passagiers die tussen Shanghai en Hongkong op hetzelfde vliegtuig zaten als de Mexicaan, terwijl de driehonderd gasten en personeelsleden van het hotel in Hongkong waar hij kort verbleef, voor zeven dagen in quarantaine geplaatst zijn.

Peking heeft ook beslist alle vluchten tussen Mexico en Shanghai te schrappen tot nader bericht. Ook zullen de passagiers die tussen Mexico en Shanghai op hetzelfde vliegtuig als de besmette Mexicaan zaten, worden opgespoord en in quarantaine worden geplaatst.

Chinezen die voorzien waren om vanuit Mexico naar Shanghai te vliegen en daar nu dus vastzitten, zullen dat kunnen doen met een vliegtuig dat de Chinese overheid voor hen zal charteren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in