De Amerikaanse autoriteiten waarschuwden vrijdag tegen nepmedicatie die zogenaamd bedoeld is om het nieuwe griepvirus te bestrijden.

'Consumenten die producten tegen het nieuwe H1N1-virus kopen die geen goedkeuring noch vergunning hebben ontvangen van het federale agentschap voor geneesmiddelen (FDA), brengen hun gezondheid en die van hun familie in gevaar', verklaarde Michael Chappell, een hoge verantwoordelijke van de FDA.

'Het laatste waaraan de consument vandaag nood heeft, is bedrogen worden door iemand die frauduleuze geneesmiddelen tegen de griep verkoopt', zei Jon Leibowitz, voorzitter van de federale Handelscommissie (FTC). 

Het merendeel van deze nepproducten - voedingssupplementen, geneesmiddelen of vaccins - wordt verkocht op het internet, verduidelijkte de FDA. 'De operators van deze internetsites misbruiken de bezorgdheid van het publiek in verband met het H1N1-griepvirus en hun wens om hun familie te beschermen.'

Chappell wil streng optreden tegen 'individuen en ondernemingen die deze valse medicatie tegen griep aanbieden om voordeel te halen uit de huidige noodsituatie voor de volksgezondheid'. 

Tegen het circulerende H1N1-virus bestaat geen vaccin. De FDA heeft slechts twee antivirale middelen goedgekeurd om het te behandelen: Tamiflu (oseltamivir) en Relenza (zanamivir).

Het virus brak uit in Mexico, waar het totnogtoe 16 doden maakte en verspreidde zich in een week tijd over verschillende landen. Er viel één dode buiten Mexico, in de VS.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in