Demotte hoopt op meerderheid voor links
Foto: rr
Tijdens zijn 1 meitoespraak in Doornik sprak Waals minister-president Rudy Demotte de wens uit voor een absolute linkse meerderheid in Wallonië. Hoewel hij de "liberale crisis" en een opvatting van ecologie die enkel de welgestelden ten goede komt hekelde, onthield hij zich van aanvallen tegen andere partijen. Hij wil naar eigen zeggen het debat over ideëen laten gaan.

"Ik hoop dat we op een dag een absolute meerderheid in Wallonië zullen hebben, hetgeen we al decennia niet meer hebben gehad", verklaarde Demotte naar aanleiding van de nakende verkiezingen.

De contouren van zo'n meerderheid blijven evenwel onduidelijk. De regeringsleider wil eerst de programma's met elkaar confronteren en nadien er de "linkse assen" uithalen, zei hij in de marge van zijn toespraak. Hij bleef ook erg discreet over eventuele coalities. "Voor mij is het politiek debat niets hormonaals, het is geen kwestie van aantrekkingskracht tussen personen. Het zijn de ideëen die tellen".

Hij herinnert niettemin aan het geleverde werk met het cdH en de relaties met de christendemocratie. Wat Ecolo betreft, meent Demotte "dat er misschien iets opnieuw moet worden uitgedacht" na de mislukte toenadering ter linkerzijde.

Over de MR zei Demotte dat de zaken niet gemakkelijk waren met Didier Reynders, maar Demotte kent bij de liberalen personen "die zich van huis vergissen". "Ik heb nooit verheeld dat ik ten persoonlijken titel goede relaties heb met Louis Michel, maar tot op heden zit hij in dezelfde partij als Didier Reynders en het is Didier Reynders die aan het roer staat".

Hij trok van leer tegen de ravage die de economische deregulering heeft aangericht, sprak zich uit voor een sterke overheid en verwonderde zich over de ommekeer bij de liberalen sinds het begin van de crisis. "Ik ontdek vandaag dat de liberalen niet van het kapitalisme houden", ironiseerde Demotte, alvorens zijn sociaal-democratisch credo te herhalen. "Ik ben voor de markt, maar niet voor een markt zonder regels."

Toch stelde Demotte dat, "wie het doet voorkomen alsof de MR verantwoordelijk is voor de wereldwijde crisis, oneerlijk is. Maar zeggen dat al het slechte in Wallonië er door de PS is, is eveneens oneerlijk", aldus Demotte.