Voor het eerste is iemand binnen Groot-Brittannië besmet geraakt met het virus van de Mexicaanse griep. Het gaat om een 24-jarige uit Schotland, die bevriend is met het echtpaar dat besmet werd op huwelijksreis in Mexico.

Voordien was er in Duitsland en Spanje telkens een geval van iemand die de griep had opgelopen zonder dat deze mensen in Mexico waren geweest.

Het aantal mensen dat in Mexico met A(H1N1) besmet werd, steeg tot 358. Vijftien van hen zijn gestorven, deelde de Mexicaanse minister van Gezondheid José Córdova vrijdag mee. Om een verdere uitbreiding van de epidemie tegen te gaan, beval de Mexicaanse regering alle openbare evenementen en activiteiten in het verlengde weekend van 1 mei af te gelasten.

President Felipe Calderón riep zijn landgenoten op tot komende dinsdag thuis te blijven. In Mexico-stad zijn alle bars en restaurants gesloten. Winkels en apotheken bleven wel open.

Volgens het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) steeg het aantal bevestigde gevallen van Mexicaanse griep wereldwijd tot meer dan 480. Als eerste land in Noord-Europa meldde Denemarken vrijdag een geval van de griep. Voor het eerst werd de ziekte ook in Azië vastgesteld: in Hongkong wordt een man uit Mexico behandeld die de ziekte heeft.