Feitenonderzoek naar beveiliging
Foto: rr
 De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gaat op verzoek van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie van Nederland een feitenonderzoek doen naar de beveiligingmaatregelen die donderdag zijn genomen tijdens Koninginnedag.

Op Koninginnedag probeerde een man tevergeefs met zijn auto een aanslag op de koninklijke familie te plegen door op hun bus in te rijden. Daarbij kwamen hijzelf en zes anderen om.

Volgens een woordvoerster van de NCTb moet het onderzoek uitwijzen hoe de beveiliging daadwerkelijk is voorbereid en uitgevoerd. Vervolgens wordt ook gekeken of er voor de toekomst extra of andere veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen.

Herdenking

In de Grote Kerk in Apeldoorn is vrijdagavond om 20 uur een bezinningsbijeenkomst waar mensen die daar behoefte aan hebben, bij elkaar kunnen komen. Het is geen officiële herdenkingsdienst. "Voor een herdenkingsbijeenkomst met familieleden van slachtoffers is het te vroeg", meldde een woordvoerder van gemeente Apeldoorn vrijdag. Voor de samenkomst is ruimte voor 1400 mensen.

Europa

Voorzitter Hans-Gert Pöttering van het Europees Parlement heeft in een persoonlijke brief aan koningin Beatrix zijn medeleven betuigd na de aanslag in Apeldoorn. De Duitser Pöttering zei geschokt te zijn over "de tragedie voor de ogen van de koningin en haar familie".

Hij spreekt over een afschuwelijke daad van geweld. Namens het parlement bracht hij condoleances over en uitte hij solidariteit met het Nederlandse volk. "Onze gedachten en gebeden zijn met hen in deze moeilijke tijd", aldus de voorzitter vrijdag.

Slachtofferhulp

Bij Slachtofferhulp Nederland zijn sinds donderdagmiddag ruim honderd telefoontjes binnengekomen naar aanleiding van de aanslag in Apeldoorn. Volgens een woordvoerster zijn veel bellers overstuur omdat ze het incident zelf hebben gezien of op de televisie. Ook roept het incident associaties op met gebeurtenissen uit het verleden.

De condoleances op internet van mensen die hun medeleven willen tonen aan de slachtoffers die donderdag vielen in Apeldoorn en hun nabestaanden blijven binnenstromen. Vrijdag tegen vijf uur hadden bijna 25.000 mensen een blijk van medeleven gestuurd. De website condoleanceregister.com opende het register donderdagmiddag.

De condoleances komen niet alleen uit Nederland, maar uit alle delen van de wereld. De meeste mensen reageren met afschuw en onbegrip op het drama.