'WHO reageerde traag op melding Mexicaanse griep'
Foto: epa
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft te laat gereageerd op meldingen uit Mexico van verdachte griepgevallen. Dat heeft de belangrijkste epidemioloog van Mexico gezegd.
Doctor Miguel Angel Lezana, die als epidemioloog voor de Mexicaanse regering werkt, zei donderdagavond dat zijn Nationaal Centrum voor Epidemiologie al op 16 april bericht had gestuurd aan de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, die ressorteert onder de WHO. Het bericht maakte melding van verdachte gevallen van griep en afwijkende gevallen van longontsteking.
 
Er werd echter pas actie ondernomen toen de WHO acht dagen later zei 'zeer, zeer bezorgd' te zijn over een mogelijke pandemie. Lezana zei die reactie rijkelijk laat te vinden en riep op tot een onderzoek van de handelwijze van de WHO, om herhaling te voorkomen.
 
In Mexico waren vrijdagochtend in totaal twaalf sterfgevallen bekend waarvan vaststond dat ze het gevolg waren van de Mexicaanse griep. Ook waren inmiddels driehonderd gevallen van besmetting officieel bevestigd. Vermoed wordt echter dat de ziekte in het land al 168 levens heeft geëist en dat duizenden besmet zijn.
 
Niettemin was de Mexicaanse minister van volksgezondheid optimistisch, omdat het aantal gevallen niet steeds sneller lijkt toe te nemen. 'Het feit dat de dagelijkse aantallen stabiliseren stemt optimistisch', zei minister José Angel Cordova. 'Want je zou een geometrische of exponentiële toename verwachten. En die heeft niet plaatsgevonden.