Iran blijft 'de actiefste' terroristische staat ter wereld, terwijl het netwerk Al-Qaeda, dat zich in de stammengebieden van Pakistan weer uitgebouwd heeft, terreurdreiging nummer één blijft. Dat staat in een jaarrapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het aantal staten die terreurbewegingen steunen daalde in 2008 naar vier, nadat de regering-Bush in oktober Noord-Korea schrapte. Naast Iran staan nu nog Syrië, Cuba en Soedan op de lijst.
      
Over Iran zegt het ministerie dat de Iraanse elite-eenheid Al Qods steun geeft aan de radicale Palestijnse beweging Hamas, de Libanese Hezbollah, extremisten in Irak en de taliban in Afghanistan.
      
Syrië staat op de lijst wegens financiële steun aan Hezbollah en de Palestijnse bewegingen die tegen het vredesproces zijn en wegens zijn nauwe banden met Iran, die in de loop van vorig jaar aangehaald werden.
      
Cuba blijft op de zwarte lijst staan omdat het bewind asiel blijft geven aan militanten van groepen die Washington als terroristen beschouwt. De Verenigde Staten stelden echter "geen enkel teken van financiering van terreuractiviteiten of van witwasoperaties voor terreurdoeleinden" vast, zo staat in het rapport.
      
In Soedan leven volgens het rapport nog militanten van de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaida, evenals leden van de Islamitische Jihad en Hamas.