In zijn 1 mei-toespraak waarschuwt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw voor een succes van de rechtse partijen bij de Vlaamse en Europese verkiezingen van 7 juni. 'We mogen niet zo naïef zijn te denken dat het liberaal gedachtegoed de genadeslag zal krijgen omdat het crisis is. De weg naar een radicaal ander beleid ligt niet open', zegt De Leeuw.
 
Voor de topman van de socialistische vakbond heeft de financiële en economische crisis aangetoond dat het neoliberalisme 'failliet' is. 'Het systeem is ziek en maakt ziek', zegt De Leeuw.
 
'Wie kreeg er gouden parachutes ondanks de crisis? Niet de werknemers', luidt het. 'Wij zullen de rekening van hun crisis niet betalen.'
 
Volgens De Leeuw bieden de verkiezingen van 7 juni een kans om lessen te trekken uit de crisis 'en werk te maken van een groeimodel waarin solidariteit en duurzame werkgelegenheid centraal staan'. Links moet daarvoor zorgen, meent De Leeuw. 
 
Maar dat wordt niet eenvoudig, want de peilingen wijzen op een succes van de rechtse partijen. 'Een conservatieve machtsgreep waarbij links in Vlaanderen wordt uitgesloten, ligt binnen handbereik', zegt De Leeuw. Hij roept op om geen 'foertstem' uit te brengen. 'Alle zeilen moeten worden bijgezet om links te versterken en de SP.A moet de politieke locomotief van links in Vlaanderen zijn', zegt hij.
 
De Leeuw pleit voor meer controle en transparantie in de banksector en is zelfs voorstander van een openbare bank. Het bankgeheim moet weg en de fiscale fraude moet aangepakt worden. De sociale zekerheid dient te worden versterkt met betere pensioenen en welvaartsvaste uitkeringen. Waar het kan moet een vierdagenweek met loonbehoud een alternatief zijn voor tijdelijke of volledige werkloosheid, aldus de ABVV-voorzitter.