De Vlaamse regering die na de verkiezingen van 7 juni gevormd wordt, moet een vliegende start nemen en zorgen voor meer jobs. Dat heeft SP.A-voorzitter Caroline Gennez donderdagavond gezegd in haar 1 mei-toespraak in Gent. Gennez haalt ook zwaar uit naar de 'graaicultuur' binnen de bankwereld en pleit voor een wet die de toplonen aan banden legt.

 

'De bankwereld beseft te weinig hoeveel schade ze onze samenleving heeft aangedaan', zegt Gennez. De banken hebben het spaargeld van de mensen in gevaar gebracht, terwijl de topmensen zichzelf miljoenenbonussen uitkeerden. Voor de SP.A-voorzitter zou het dan ook niet meer dan netjes zijn als de topbankiers de bonussen van de voorbije twee jaar terug zouden storten aan de bank.
      
Hervorming
 
Volgens Gennez is het tijd om de banksector te hervormen en terug een onderscheid te maken tussen spaar- en investeringsbanken. SP.A zit federaal in de oppositie, maar is bereid om mee te werken met de meerderheidspartijen CD&V en Open VLD.
 
'Het is tijd voor een Octopushervorming van het bankwezen', zegt Gennez. 'Enkel bij ons is het urgentiegevoel aanwezig. De anderen gaan over tot de orde van de dag.'
      
Vlaamse regering
 
Om de economie terug aan te trekken, moet ook de nieuwe Vlaamse regering een vliegende start nemen, aldus Gennez. De discussie over een regeringsvorming zou beter niet te lang duren. 'Er mag geen excuus zijn om niets te doen, er mogen geen halve maatregelen komen. We moeten duidelijke keuzes maken', zegt ze.
      
Volgens Gennez zal niet alles opgelost worden met een staatshervorming. 'Die is belangrijk. Maar de inzet van deze verkiezingen zijn jobs, jobs en nog eens jobs.'
      
Jobs
 
Als het op jobs aankomt, heeft niet elke partij dezelfde agenda, zegt Gennez. De liberalen vinden dat de crisis beter in Europees verband wordt aangepakt. 'Ze willen jobs creëren in Europa. Eén job: die van Europees president in de figuur van hun Europese lijsttrekker', zegt de SP.A-voorzitter.
      
En CD&V wil vooral weten wie de andere partijen naar voor schuiven als minister-president, een job die de christendemocraten voor Kris Peeters weggelegd zien. 'Ons antwoord aan CD&V is: jullie hebben een premier, maar wat doet die man? Hij is vooral afwezig in moeilijke tijden', zegt Gennez. 'De discussie bij de verkiezingen zal zijn of er een Vlaamse regering mét of zonder socialisten komt', besluit de SP.A-voorzitter.