Premier Herman Van Rompuy heeft donderdag bij zijn Britse ambtgenoot Gordon Brown voor een grotere rol voor België gepleit in de hervorming van de internationale financiële architectuur. 'We hebben het recht onze legitieme plaats op te eisen', zei de Belgische regeringsleider.

Brown, die de jongste bijeenkomst van de G20 in Londen voorzat, 'toonde begrip' voor de Belgische eisen, zei Van Rompuy na het onderhoud aan de pers.

In het gesprek werden 'concrete' mogelijkheden aangekaart om België een grotere rol te laten spelen, maar het is 'te vroeg om erover te praten'. Het is niet de bedoeling dat België zich in de G20 zelf mengt, maar eerder 'een belangrijke rol speelt in andere instanties'.

Het economische gewicht van België, maar ook de verantwoordelijkheden die ons land in het Internationaal Monetair Fonds uitoefent, rechtvaardigen volgens Van Rompuy een grotere politieke invloed. 'Gezien onze rol in het IMF, verdienen we meer plaats' in de instanties die een nieuwe financiële orde in de wereld moeten brengen, zei hij.