Ongeveer 200 werknemers uit de autosector zijn donderdagmiddag in Brussel bijeengekomen voor de sociale zetel van het bedrijf Italian Automotive Center (IAC), aan de Leuvensesteenweg in Schaarbeek. Dat blijkt uit cijfers van de vakbonden en van de politie. De aanwezigen protesteerden tegen het sociaal plan van Fiat voor IAC, dat in België de automerken Fiat, Lancia en Alfa Romeo verdeelt.

Het plan zou volgens de vakbonden leiden tot het ontslag van 24 mensen, onder wie 12 vakbondsvertegenwoordigers op twee sites van het bedrijf in België. De betogers zijn rond 11.00 uur vertrokken aan de sociale zetel van het bedrijf richting Italiaanse ambassade, aan de Émile Clausstraat in Elsene, waar een delegatie ontvangen is. 

Op de ambassade werd wel te kennen gegeven dat een ambassade niet tussen kan komen in een sociaal conflict, maar dat de informatie van de vakbonden doorgegeven zou worden aan de Italiaanse autoriteiten. Volgens de vakbonden lapt IAC, dat volledig in handen is van Fiat, de principes van het sociaal overleg in België aan zijn laars. Zo zouden de directie van IAC en Fiat de wet-Renault niet respecteren.

De directie stelt zich volgens de vakbonden tot doel om de vakbondsvertegenwoordigers aan de deur te zetten, met het oog op een latere heronderhandeling van de collectieve arbeidsovereenkomsten. De directie was donderdag telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

De groep manifestanten is ook nog ontvangen op het kabinet van minister van Werk Joëlle Milquet aan de Kunstlaan in Brussel, maar de minister was daar zelf niet aanwezig. Tijdens de manifestatie stelde de politie geen incidenten vast.

Nieuwe acties zijn volgende week gepland.