Volgens het Franse tijdschrift Challenges bereidt de Frère-holding GBL een kapitaalverhoging voor, zonder details vrij te geven. Analist Tom Simonts van KBC Securities hecht weinig geloof aan het gerucht.

Simonts ziet geen fundamentele reden waarom GBL zijn kapitaal zou verhogen. De Frère-holding beschikt immers over een oorlogskas van 2,2 miljard euro waarvan 1,35 miljard euro aan cash en cash-equivalenten, en 900 miljard euro aan niet-opgevraagde kredietlijnen. 'Het moge duidelijk zijn dat GBL niet onmiddellijk nood heeft aan vers kapitaal', stelt Simonts.

Simonts acht het wel mogelijk dat een kapitaalverhoging overwogen wordt vanuit 'opportunistische' redenen op een moment dat de waarderingen op hun laagste niveau in meer dan 10 jaar vertoeven. 'Maar dat zou haaks staan op GBL's traditie om zijn kapitaalverhogingen door te voeren op de top van de markt', stelt Simonts. 

'Bovendien', stelt Simonts, 'zou een kapitaalverhoging moederholding Pargesa verplichten om in te tekenen op pro-ratabasis, terwijl Pargesa nu reeds gebukt gaat onder bankschulden ten belope van 160 miljoen euro, bovenop een langetermijnschuld van 1,2 miljard euro'. Hij acht een kapitaalverhoging bij Pargesa dan ook waarschijnlijker dan bij GBL.