Een vrouwenorganisatie in het Oost-Afrikaanse Kenia heeft alle echtgenotes en vriendinnen opgeroepen om zich te onthouden van alle seks, als protest tegen het voortdurende politiek gekibbel dat volgens hen tot nieuw etnisch geweld zal leiden.

De Women's Development Organisation zal ook de echtgenotes van premier Raila Odinga en president Mwai Kibaki vragen om mee te doen met de actie, die een week zou duren. De vorming van een Keniaanse coalitieregering begin 2008 betekende het einde van het etnisch geweld, waarbij 1.500 mensen gedood werden.

Meer dan 300.000 anderen moesten hun huizen ontvluchten. Het geweld was uitgebroken nadat de aanhangers van Odinga hadden beweerd dat hij op een oneerlijke manier naast de overwinning bij de presidentsverkiezingen van december 2007 had gegrepen. Ondanks beloftes om samen te werken, zitten de partijen van Odinga en Kibaki elkaar voortdurend in de haren.

Vandaar het opmerkelijke initiatief van de Women's Development Organisation, die misschien wel de mosterd ging halen bij de Griekse dichter Aristophanes. Die schreef in 411 voor Christus het stuk "Lysistrate", over de Atheense dames die naar een seksstaking grijpen om hun mannen ertoe te dwingen werk te maken van vrede tussen de stadstaten.