België opent crisiscel Mexicaanse griep
Foto: AFP

Nadat de Wereldgezondheidsorganisatie alarmfase 5 afkondigde voor de Mexicaanse griep, heeft de ministerraad donderdag beslist de fase van nationale coördinatie uit het Belgisch plan tegen griepepidemieën in te stellen. Als gevolg daarvan wordt een cel crisisbeheer in het leven geroepen.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx verklaarde na afloop van de ministerraad dat alle testen die in ons land werden uitgevoerd naar mogelijke besmetting met Mexicaanse griep, negatief bleken. Het gaat om veertien patiënten. Voor zes tests is het nog wachten tot deze namiddag om het resultaat van de analyse te kennen. Intussen werden nog vier nieuwe gevallen vastgesteld. 

De cel crisisbeheer wordt voorgezet door minister Onkelinx zelf en haar collega van Binnenlandse Zaken Guido De Padt. Ook de bevoegde ministers uit de deelstaten worden erbij betrokken. De cel kan alle noodzakelijke maatregelen nemen mocht de situatie verergeren. "Kalmte, waakzaamheid en coördinatie", schoof Onkelinx als credo naar voren. 

De minister blikte nog vooruit naar de bijeenkomst met haar Europese collega's van deze namiddag in Luxemburg. Die zal zich over drie thema's buigen: een verbod op vluchten naar besmette gebieden, het beleid rond het verwerven van vaccins en de aanbevelingen met betrekking tot het gebruik van de vaccins.