Nieuw Antwerps voetbalstadion komt op Petroleum Zuid
Foto: google maps

Het nieuwe multifunctionele voetbalstadion in Antwerpen komt op Petroleum Zuid. De Vlaamse regering heeft die locatie donderdag definitief vastgelegd. Petroleum Zuid wordt verder ontwikkeld tot een bedrijventerrein met plaats voor watergebonden overslag en milieuvriendelijke bedrijven.

 

 

 

Het nieuwe stadion zal plaats bieden voor 25.000 toeschouwers en kan uitgebreid worden naar 40.000 plaatsen, met het oog op de organisatie van een groot voetbaltornooi. In en rond het stadion komt 15.000 m² plaats voor winkelcentra en bioscopen.

Op voorstel van minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open VLD) keurde de Vlaamse regering vrijdag de afbakening goed van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het grootstedelijk gebied Antwerpen. Dat plan legt vast hoe de stadsregio zich de komende jaren ruimtelijk kan ontwikkelen.

‘De bouwvergunning zelf kan nu op dik een jaar tijd afgehandeld worden, het bouwen van het stadion duurt nog twee tot vier jaar tijd. Dus tegen 2012 zou er een nieuwe voetbaltempel kunnen staan’, zegt Van Mechelen.

Naast ruimte voor 8.000 nieuwe woningen en voor ongeveer 160 ha nieuwe bedrijventerreinen is ook de locatie voor een nieuw voetbalstadion vastgelegd. Dat komt aan het einde van de Scheldekaaien, op de kop van het te ontwikkelen bedrijventerrein Petroleum Zuid.

Er zijn wel architectonische voorwaarden gesteld. ‘Het is de bedoeling dat dit stadion ampleur en uitstraling krijgt’, zegt minister Van Mechelen. Het stadion moet ook voldoende bereikbaar gemaakt worden via het openbaar vervoer. De nieuwe voetbaltempel zou onderdak kunnen bieden aan de twee grote Antwerpse voetbalclubs Antwerp en Germinal Beerschot. Maar dat bewerkstelligen, is een taak van de stad Antwerpen.

Naast het stadion wordt de hele site Petroleum Zuid ontwikkeld tot een multimodaal bedrijventerrein. Watergebonden overslag, distributie en 35 ha milieuvriendelijke bedrijven kunnen er een plaats krijgen.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan voorziet ook de mogelijkheid om 8.000 nieuwe woningen te bouwen en 160 ha extra bedrijventerreinen te ontwikkelen. Aan de luchthaven van Deurne kunnen er 110.000 m² kantoren en KMO’s komen. Ook daar komen maatregelen om de mobiliteit te verbeteren.