Belgen hebben vooral last van hoofdpijn
Hoofdpijn, brandend maagzuur en stress zijn de meest voorkomende klachten bij Belgische patiënten. Dat blijkt uit een onderzoek van Insites Consulting in zeven Europese landen.

Van de personen die het afgelopen jaar -tussen de lente van 2008 en de lente van 2009- ziek waren, had ongeveer 22 procent acute hoofdpijn en 16 procent chronische of regelmatig terugkerende hoofdpijn. Hiermee is hoofdpijn de meest voorkomende klacht in België. In Europa ligt het gemiddelde nog hoger dan in ons land.

In vergelijking met de omringende landen hebben de Belgische patiënten meer last van brandend maagzuur. Liefst één op de vijf van de ondervraagden geeft aan dat ze daar afgelopen jaar acuut last van hebben ondervonden. Ongeveer 17 procent heeft langdurig of op regelmatige basis last van brandend maagzuur. In de Zuiderse landen, zoals Frankrijk en Spanje, heeft meer dan 20 procent wel eens last van brandend maagzuur.

Bijna één op de vijf Belgen heeft last van acute stress, wat in België wel niet in de top vijf van chronische aandoeningen voorkomt. Dat in tegenstelling tot de situatie in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft respectievelijk 15 en 20 procent last van chronische of wederkerende stress.

"We weten uit vorig onderzoek dat we vooral last hebben van job-gerelateerde stress. Als de huidige crisis aanhoudt, is de verwachting dat stress ook in de chronische statistieken zal opklimmen in ons land", meent Magali Geens, directeur Health Research bij Insites Consulting.

In het onderzoek werd iemand die het voorbije jaar last had van een acute, een chronische (langer dan één maand) of een wederkerende aandoening als "patiënt" beschouwd. Het onderzoek werd uitgevoerd in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. In totaal hebben meer dan 1.000 respondenten per land aan de enquête deelgenomen.