Koekelberg verliest groot deel bevoegdheden
Foto: mh

Commissaris-generaal Fernand Koekelberg van de federale politie verliest twee maanden lang al zijn belangrijkste bevoegdheden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) bevestigd.

De commissaris-generaal had in februari een anonieme klacht tegen minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) ontvangen. In plaats van die onmiddellijk naar het gerecht door te sturen, hield hij ze in eerste instantie bij en sprak er de minister zelf over aan.

Inschattingsfout

Dat wekte bij De Padt de indruk dat Koekelberg dat met opzet deed, om de minister later eventueel te chanteren. De Padt stapte naar het comité P dat een onderzoek voerde en besloot dat Koekelberg een 'inschattingsfout' had gemaakt.

Het parket van Brussel opende een informatieonderzoek naar de feiten. In afwachting van de resultaten van dat onderzoek neemt Karel De Gucht nu als ordemaatregel een groot deel van de bevoegden van Koekelberg af.

Coördinatie

Hij verliest zijn rol als coördinator tussen de drie verschillende pijlers van de federale politie (gerechtelijk, steun en logistiek), mag geen audits meer bevelen en is ook niet meer bevoegd voor public-relations. Met de coördinatiefunctie verliest Koekelberg meteen ook zijn belangrijkste bevoegdheid. 

Hij blijft wél bevoegd voor de internationale contacten, contacten met lokale politie en het geven van adviezen aan de minister van binnenlandse zaken en justitie. Die functies zou hij in een eerste voorstel dat minister De Gucht hem deed ook kwijt zijn geweest.

Verlenging

De ordemaatregel duurt twee maanden maar is verlengbaar. De woordvoerder van De Gucht benadrukt dat het maar om een gedeeltelijke intrekking van de bevoegdheden gaat. 'Het is vooral de bedoeling om een bezinningsperiode in te lassen', aldus woordvoerder Vincent Stuer. 'In die periode kan iedereen zich bezinnen over de verdere samenwerking aan de top van de federale politie. Of die periode verder verlengd wordt, is nog niet beslist.'

Deze ordemaatregel is geenszins bedoeld als sanctie, maar wil voorkomen dat het vertrouwen van de bevolking in de werking van de politie zou worden geschonden, klinkt het nog.