Het Duitse chemieconcern BASF, dat zwaar getroffen is door de economische crisis, wil dit jaar 'minstens 2.000 jobs' schrappen. Daarmee wordt het eind februari aangekondigde sociaal plan, dat voorzag in 1.500 ontslagen, nog wat opgedreven, zo kondigde BASF donderdag aan bij de publicatie van zijn (tegenvallende) kwartaalcijfers.

Met 375 miljoen euro zag BASF zijn nettowinst tijdens de eerste drie maanden van 2009 met 68 procent dalen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet bedroeg 12,2 miljard euro, of een daling met 23 procent.

De operationele inkomsten voor aftrek van rente en belasting (EBIT) daalden met 58 procent tot 985 miljoen euro, wat vooral te wijten is aan de wereldwijde daling van de vraag naar plastic en chemische producten.

Volgens BASF zijn de vooruitzichten bijzonder negatief en is een ommekeer 'nog niet in zicht'. Het herhaalde nog eens dat hij zal herstructureren, en 'indien nodig' de productiesites die niet competitief genoeg zijn, zal sluiten of verkopen.

BASF heeft in België een vestiging in Antwerpen. Nadat twee weken geleden bekend raakte dat op het hoofdkantoor in het Duitse Ludwigshafen economische werkloosheid wordt ingevoerd, klonk het dat Antwerpen begin mei meer zicht zou moeten hebben over de capaciteitsbenutting de komende maanden.