De Leuvense specialist in draadloze communicatie Option heeft voor het eerste kwartaal van 2009 een nettoverlies van 5,2 miljoen euro bekendgemaakt. Dat is meer dan vooraf voorspeld door analist Nico Melsens van KBC Securities en minder dan wat Siddy Jobe van Bank Degroof had verwacht.

'De resultaten over het eerste kwartaal vertoonden een scherpe daling van de verkopen en dit zorgde voor een verbranding van 8,5 miljoen euro cash', reageren de analisten van KBC Securities op de resultaten. De verkoop zakte met 34 procent tot 50,8 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op een daling van 14 procent tot 66 miljoen euro. Option wijt dit aan voorzichtig voorraadbeheer van klanten.

Option zag zijn kaspositie dalen van 33 miljoen euro eind 2008 tot 24,5 miljoen euro einde maart.
In het eerste kwartaal van 2008 maakte Option netto nog 2,8 miljoen euro winst. De brutowinst van de groep halveerde in het eerste kwartaal van 2009 tot 13,3 miljoen euro, tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De opbrengsten in het eerste kwartaal bedroegen 37,5 miljoen euro, tegenover 50,1 miljoen een jaar eerder. 'Veel van onze klanten blijven voorzichtig in het beheer van hun voorraden, wat zich weerspiegelt in onze kwartaalomzet', verklaart Jan Callewaert, CEO van Option, in een persbericht. Analisten verwachten dat 2009 een uitdagend jaar wordt voor Option door de economische crisis en de concurrentie van massaproducenten uit China.

Volgens Callewaert maakt Option zich op voor de uitdaging. 'Het herstructureringsproces waarbij we de kostenbasis van ons bedrijf aanpassen aan de nieuw economische realiteit is lopende. We hebben aanpassingen van onze kredietlijnen met succes genegotieerd tot 12,5 miljoen euro, wat ons bedrijf de nodige financiële flexibiliteit geeft.

In het vierde kwartaal van 2008 boekte Option een groter verlies dan in het voorbije kwartaal. Het nettoverlies bedroeg toen 13,3 miljoen euro, wat grotendeels te wijten was aan uitzonderlijke waardeverminderingen.

Option geeft geen vooruitzichten voor 2009. 'De afgelopen kwartalen hebben we reeds een aantal cruciale beslissingen genomen om deze moeilijke tijden het hoofd te bieden. En dat zullen we de komende maanden blijven doen', klinkt het nog.