Amper 38 zwangere vrouwen of hun partner hebben de voorbije drie jaar een beroep gedaan op de maatregel waarbij de overheid de rookstopbehandeling terugbetaalt. Dat antwoordt minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx op een schriftelijke vraag van Kamerlid Maggie De Block. Zij heeft het over een flop, maar reageert niettemin verheugd op de aangekondigde bijsturingen.

De maatregel slaat op de terugbetaling van bijstands- en begeleidingssessies en geneesmiddelen via een forfaitaire tegemoetkoming. In 2006 deden vier zwangere vrouwen of hun partner een beroep op de maatregel, in 2007 ging het om 22 personen en tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar twaalf mensen.

Volgens De Block mag de maatregel een flop worden genoemd. Sinds het begin van het programma tot en met het derde trimester van 2008 werd volgens haar 4.560 euro aan de betaling van die forfaitaire tegemoetkomingen besteed.

Het Open Vld-Kamerlid pleit echter niet voor de afschaffing van de maatregel, maar is verheugd over de aangekondigde bijsturingen. "Uit bevindingen van het FARES (Fonds des Affections Respiratoires) is al gebleken dat het aantal raadplegingen te hoog blijkt te zijn.

Zwangere vrouwen hebben geen nood aan acht raadplegingen, maar hebben gemiddeld voldoende aan drie consultaties. Een terugbetaling per raadpleging zal dus geschikter zijn", meent De Block. "Tevens is het zonder meer een positieve zaak dat in de toekomst ook rokende partners van niet-rokende zwangere vrouwen in het terugbetalingsprogramma worden opgenomen", luidt het.