Ook de Nederlandse aandeelhouders van Fortis holding hebben het licht op groen gezet voor de verdeling van de bank- en verzekeringsactiviteiten van Fortis. Woensdag stemde in Utrecht 77,65 procent van de aandeelhouders in met de deal met de Franse bank BNP Paribas. Dinsdag had Fortis holding tijdens een algemene vergadering in Gent al 72,99 procent van de Belgische aandeelhouders achter zich gekregen.

 
 De dubbele goedkeuring door de aandeelhouders zet normaal het licht definitief op groen voor de deal, al hebben tegenstanders zoals het advocatenkantoor Modrikamen al gezegd dat ze nog gerechtelijke stappen zullen ondernemen.

De algemene vergadering in Utrecht verloopt woensdag veel rustiger dan de rumoerige bijeenkomst dinsdag in Gent. De Nederlandse aandeelhouders stelden voor de stemming vooral inhoudelijke vragen over de ondergang van de Belgische-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis.
 
In Utrecht zijn veel minder kleine aandeelhouders vertegenwoordigd. Er waren gisteren weliswaar tien keer meer aanwezigen, maar die waren goed voor iets minder stemrechten.  Het gaat in de jaarbeurshallen om 27,1 procent, in België ging het om 26,15 procent.

Volgens het akkoord dat begin maart werd bereikt tussen de Belgische staat, Fortis holding en de Franse bank BNP Paribas, verkoopt de Belgische staat 75 procent van Fortis Bank aan BNP Paribas in ruil voor aandelen BNP. Fortis holding verkoopt 25 procent plus één aandeel van Fortis Insurance Belgium aan Fortis Bank in ruil voor 1,375 miljard euro. 

Voorts wordt de distributieovereenkomst tussen de verzekeringen en Fortis Bank bevestigd tot 2020, en BNP Paribas en Fortis Insurance Belgium "bestuderen de mogelijkheden tot samenwerking in het domein van auto- en woningverzekeringen". De rommelkredieten worden in een apart vehikel ondergebracht, dat deels gefinancierd wordt door de verschillende aandeelhouders en deels door vreemd kapitaal.

De percentages van goedkeuring kunnen enigszins onverwacht genoemd worden. Een eerdere overeenkomst werd op 11 februari nog door een nipte meerderheid van de aandeelhouders verworpen in Brussel.