Asse van de in 2008 overleden filmer Ralph White, die onder andere de ontdekking van het wrak van de Titanic heeft gefilmd, gaat zaterdag met een raket de ruimte in. Dat heeft de gezaghebbende website space.com gemeld.

Het in Connecticut gevestigde bedrijf UP Aerospace lanceert zaterdag om 16.00 uur Belgische tijd een SpaceLoft XL raket voor een suborbitale vlucht. In de nok steken delen van de asse van zestien mensen, onder wie van Ralph White die in 1985 heeft gefilmd hoe een expeditie het wrak van het "onzinkbare" passagiersschip Titanic heeft gevonden.

Het is de derde lancering voor UP Aerospace en de tweede van dit bedrijf voor Celestis. Deze firma uit Houston verzorgt begrafenissen in de ruimte, hetzij in een baan rondom de Aarde, op de Maan of veel dieper in de kosmos.

De vorige missie voor Celestis was in 2007. De raket voerde toen asse mee van ongeveer 200 mensen, onder wie acteur James Doohan (Star Trek) en Mercury-astronaut Gordon Cooper.

Puur morbide is de Spaceloft XL nu ook niet, want de raket vervoert ook educatieve nuttige lading voor universiteiten en andere onderwijsinstellingen.

De Spaceloft XL is een zes meter hoge eentrapsraket die op vaste brandstof draait en die 49 kilo in een suborbitale baan kan brengen. De raket daalt aan een valscherm weer neer, ongeveer een kwartier na opstijgen, aldus space.com. De asse van de overledenen blijft aldus ook niet in de ruimte.