De zes Belgen die mogelijk de Mexicaanse griep hadden opgelopen, blijken de bewuste ziekte niet te hebben. Dat is het resultaat van laboratoriumtesten. Van een zevende verdacht geval bleek eerder al dat het niet om de bewuste griep te gaan.

Dat heeft het Commissariaat Influenza iets voor middernacht in een persmededeling bekendgemaakt.

 
'De analyses van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), hebben vannacht aangetoond dat alle gevallen negatief zijn en dat geen enkele van deze zes landgenoten de Mexicaanse griep heeft opgelopen', klinkt het.

 

 

Volwassenen en kinderen

Het ging om drie volwassenen en drie kinderen. Vier van hen kwamen terug uit Mexico en één uit de Verenigde Staten. Een zesde persoon kwam uit Argentinië, met een tussenlanding in Mexico. 

 

Het zestal wordt behandeld met antivirale middelen. Hun gezondheidstoestand is 'niet verontrustend', zegt  viroloog Marc Van Ranst, voorzitter van het Commissariaat Influenza. 

De federale regering raadt af om naar Mexico en de Verenigde Staten te reizen.

Maskers

De regering neemt ook maatregelen rond het beschikbaar stellen van maskers en antivirale behandelingen. Zo beschikt ons land over 32 miljoen chirurgische maskers voor patiënten en 6 miljoen maskers die gebruikt worden voor gezondheidspersoneel die in risicogebieden werken.

Die 6 miljoen maskers hebben een houdbaarheidsdatum tot 2010. De regering besliste daarom 9 miljoen euro vrij te maken om die maskers versneld te vervangen.

Daarnaast beschikt ons land over 500.000 anti-virale behandelingen. Er zijn ook voldoende grondstoffen voor 2 miljoen bijkomende behandelingen. Daarvoor wordt 115.000 euro vrijgemaakt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig