Eurocommissaris voor Gezondheid Androulla Vassiliou heeft mensen afgeraden om reizen te ondernemen naar de regio's die het zwaarst getroffen worden door de Mexicaanse griep. Volgens de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus heeft nog niemand zijn reis geannuleerd.

De waarschuwing van de eurocommissaris was amper uitgesproken toen de Spaanse minister van Gezondheid Trinidad Jimenez in Madrid aankondigde dat er een besmette patiënt was ontdekt in Spanje.

Toch wil men bij de Commissie de burgers nog niet meteen afraden om naar Spanje te reizen. Volgens een functionaris is immers nog niet duidelijk of het virus in Spanje werd overgedragen op andere mensen.

Volgens Antoon Van Eeckhout van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR) zijn er voorlopig geen annuleringen van reizen naar Mexico.

'Wel kregen we vragen in verband met het annuleren van een reis naar Mexico. Annuleren zonder kosten is momenteel echter niet mogelijk', stelde hij. Van Eeckhout voegde er nog aan toe dat de sector voorlopig geen redenen ziet om reizen naar het gebied te annuleren.

Reisorganisatoren Jetair en Thomas Cook hebben geen reizigers in het risicogebied. Hun dichtstbijzijnde vakantiegangers zitten zowat 1.200 kilometer verderop, in Cancun, op het schiereiland Yucatan. De situatie zou daar volledig normaal zijn volgens de autoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Een groep van Thomas Cook vertrekt woensdag wel voor een culturele rondreis. De reizigers zouden Mexico-City gedurende 1,5 dag bezoeken, maar het programma wordt aangepast.

De groep toeristen van reisorganisator Joker die zondagochtend in Mexico-City landde, stelt het goed, zegt Annick Holvoet van Joker.

'Er is geen paniek, maar het openbare leven ligt wel stil. De musea zijn gesloten, 90 procent van de winkels is toe en de mensen dragen mondmaskers, onze reizigers ook. De groep verlaat Mexico-City vandaag (maandag)', stelde Holvoet, die er nog aan toevoegde dat de groep dag per dag wordt opgevolgd.

De volgende groep van Joker die naar Mexico reist, vertrekt pas in juli.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig