Viroloog Marc Van Ranst zegt dat het "onvermijdelijk" is dat er ook in België meldingen zullen komen van mogelijke besmettingen nieuwe griepvirus dat in Mexico uitbrak. Van Ranst is voorzitter van het Interministerieel Commissariaat Influenza, een werkgroep van een aantal ministeries en experten. Die overweegt de ingevoerde infocampagne uit te breiden, nadat er mogelijke besmettingen opdoken in Canada.

Het Commissariaat volgt de situatie op de voet. Maandag om 13 uur is er nog een bijeenkomst, en ook dinsdag om 18 uur. Van Ranst verwacht dat zowel het aantal meldingen van effectieve besmettingen als van verdachte gevallen zal toenemen. "Ook in Europa zullen er nog meer meldingen komen van mogelijke besmettingen, waar de nodige heisa rond zal gemaakt worden. Onvermijdelijk zal dat ook gebeuren in België. De enige manier om te weten te komen of iemand besmet is, is via laboratoriumonderzoek."

Maandag werden op de luchthaven van Zaventem folders uitgedeeld aan reizigers die terugkeerden uit gebieden die getroffen werden door de varkensgriep, met name uit de Verenigde Staten en uit Mexico. Het Rode Kruis werd daarvoor ingeschakeld. "Iedereen die landde kreeg een folder. We volgen de situatie op de voet. Nu zijn er ook meldingen van besmettingen in Canada. Mogelijk wordt de informatiecampagne naar daar uitgebreid."

Volgens Jan Eyckmans, woordvoerder van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu is er in Canada nog geen effectieve besmetting bevestigd. Daarom zou een uitbreiding van de informatiecampagne vooralsnog niet aan de orde zijn.

Niet alleen het Interministerieel Commissariaat Influenza komt de komende dagen bijeen over de Mexicaanse griep. Ook de parlementaire commissie voor de Volksgezondheid, het Leefmilieu en de Maatschappelijke Hernieuwing bespreekt de kwestie dinsdagochtend.

De minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) zal er een uiteenzetting geven. Vlaams minister van Volksgezondheid Veerle Heeren van haar kant neemt deel aan de crisiscel en heeft alle huisartsen in Vlaanderen aangeschreven over de kwestie.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig