Seppe de Vreesse-Pieters: Handen wassen, maar geen water

In Mexico-stad, waar ongeveer 20 a 25% van de Mexicaanse bevolking is geconcentreerd, zijn de straten en winkels leeg. De meeste publieke eventen zijn afgelast, er heerst een algehele paniek om door te ziekte besmet te geraken, wat gezien de bevolkingsdichtheid wel logisch mag worden beschouwd.

De officiele instanties raden de mensen aan hun handen continu met zeep te wassen. Dat kan wel een klein probleem worden.  De laatste maanden hebben we telkens minder water in Mexico Stad. Vrij contraditorisch niet waar?

De overbevolking, de nodeloze verspilling door de bevolking en door de lekken in de pijpleidingen hebben de regering van Mexico Stad verplicht de watertoevoer te rantsoeneren. En lees: "rantsoeneren" is letterlijk het water afsluiten. Onlangs hadden miljoenen mexicanen geen water gedurende 5 dagen. In sommige delen van de stad hebben ze bijna nooit water.

De 1ste en 4de dag van Mei is er weer een sluiting van de toevoer van water voorzien. Niet bepaald ideaal in deze omstandigheden, maar een gemakkelijke oplossing is er niet. Ik denk Mexico Stad niet lang meer zal overleven, net door dit tekort aan water.

Door het varkensgriepvirus sluiten de scholen tot 6 mei. Ikzelf werk op een middelbare school met 14.000 leerlingen tussen 15 en 18 jaar. Het is inderdaad best de kinderen thuis te laten...
 

Seppe De Vreesse Pieters uit Gent woont sinds 7 jaar in Mexico stad. Hij is er leraar geschiedenis en functionaris op een hoge middelbare school die afhankelijk is van de grootste universiteit van Latijns-Amerika.

Danny Yerna: Nog nooit meegemaakt
 
Ik woon al 24 jaar in Mexico, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Gisteren waren de straten leeg. In plaats van autoruiten te kuisen, verkopen ze nu maskers op de straathoeken, op straat kan gevoetbald worden. Vandaag, zondag, zijn er zelfs geen misvieringen in de kerk. Parken zijn leeg, bezoek aan gevangenissen wordt beperkt. Sinds vrijdag zijn meer dan 500 optredens, theater- en sporteventen afgelast.
 
Het is een raar gevoel, want iedereen die nu niest of hoest is verdacht.Vandaag is het de tweede alarmdag en we zijn niet van plan op buiten te gaan.
 
Bovendien is er voor volgende week een watertekort aangekondigd, door onderhoudswerken aan het zuiveringssysteem Cutzamala.

Danny Yerna woont al 24 jaar in Mexico-Stad.

Guido Cole: Gespannen afwachten

Er is een stijgende verontrusting in de bevolking. Dit weekend blijft zowat iedereen thuis, zelfs familiebezoeken worden afgelast. Scholen zullen gesloten blijven tot 6 mei, alle culturele manifestaties zijn afgelast, voetbal gebeurt met gesloten deuren, mensen zitten alleen voor TV.
 
Maskers, alcohol-gel, koortsthermometers e.d. zijn uitverkocht. Op straat werden maskers verkocht aan 3 euro´s per stuk. Sommige families gaan over tot een soort paniekaankopen, om voorraad op te slaan en zo weinig mogelijk naar de supermarkt te moeten.

Plots zijn ook veel meer mensen ziek van andere aandoeningen, overbelasting van de hospitalen. De regering meldt voldoende antivirale geneesmiddelen te hebben, maar volgens CNN zijn deze niet effectief.

Het blijft gespannen afwachten.
 
Guido Cole

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig