De Ierse regering, die blootgesteld wordt aan één van de ergste economische crisissen die het land tot nu toe heeft gekend, heeft maandag een actieplan gelanceerd om de bevolking aan te sporen de fiets weer meer te gebruiken.

Het programma, dat een honderdtal punten telt, mikt op een vervijfvoudiging van het aantal fietsers over een jaar. Het plan werd bekendgemaakt door de minister van Transport, Noël Dempsey. De Ieren zouden op die manier kunnen besparen op verschillende auto-onkosten, op een ogenblik dat hun land zwaar wordt getroffen door de economische crisis.

Het eiland kende de voorbije jaren een enorme economische groei, waardoor de auto de fiets naar de achtergrond verdrong. Momenteel verplaatst minder dan twee procent van de bevolking zich met de fiets. Het aantal kinderen dat naar de lagere school fietst, daalde op 20 jaar tijd met 83 procent.

Volgens minister Dempsey hebben meer dan honderdduizend mensen nog geen vier kilometer naar hun werk af te leggen. In Dublin rijden fietsers echter bijna even snel als auto’s. In de binnenstad halen fietsers een gemiddelde van 12 kilometer per uur, terwijl wagens gemiddeld amper 15 kilometer per uur rijden.