België meent dat de voorwaarden vervuld zijn voor een deelname aan Durban II, de antiracismeconferentie die maandag in Genève begint, en hoopt daar een "groot aantal" EU-landen van te overtuigen. Dit heeft woordvoerder Bart Ouvry van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken zondag gezegd.

"Op Europees niveau is overleg aan de gang. Wij zijn voorstander van deelname. We denken dat de voorwaarden vervuld zijn", aldus Ouvry.

"We proberen de Europese partners ertoe te overhalen er talrijk naartoe te gaan. We hechten veel belang aan Europees overleg, dus als beslist wordt niet naar de conferentie te gaan, moet dat op EU-niveau gebeuren", voegde hij eraan toe.

Verscheidene westerse landen hebben beslist niet deel te nemen uit vrees voor uitschuivers in verband met de komst van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. De Verenigde Staten, Australië en Nederland beslisten niet deel te nemen aan de conferentie, die volgt op de erg omstreden en woelige conferentie van acht jaar geleden in het Zuid-Afrikaanse Durban.