Belg ontvoerd in Somalië
Foto: ds-webgrafiek

Een Belg ische en een Nederlandse dokter zijn zondag in centraal-Somalië door gewapende mannen ontvoerd. Het zou gaan om twee medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AZG). Ze waren onderweg naar de stad Hodul toen hun konvooi door een groep van 25 man overvallen werd.

Meer informatie over de identiteit van de slachtoffers wordt voorlopig niet vrijgegeven omdat hun familie nog niet kon worden bereikt, aldus AZG.

In de voormiddag hebben de twee nog radiocontact gemaakt, maar 's middags werd dat verbroken. "Daarna hebben we niets meer van hen vernomen", zegt Michel Peremans van Artsen Zonder Grenzen. De Somalische begeleiders van de twee zijn wel meteen vrijgelaten. De Belg en de Nederlander zijn in hun eigen voertuig meegenomen.

 "Het is nog niet geweten wie achter deze actie zit", zegt Peremans. "We hebben nog geen contact gehad met eventuele ontvoerders of met de Somalische overheid. Na dit drama worden de veiligheidsmaatregelen alvast verscherpt. *Het is logisch dat we in dergelijke omstandigheden extra voorzichtig zijn.'

Artsen Zonder Grenzen België is in het gebied bezig met een screening. Er wordt bekeken op welke manier er kan worden bijgedragen aan de hulpverlening.

Gijzelingen komen vrij vaak voor in Somalië. Zowel de Somalische overheid als de rebellen beschuldigen buitenlanders er vaak van spionnen te zijn. De Canadese journaliste Amanda Lindhout en de Australische fotograaf  Nigel Geoffrey Brennan worden al sinds 23 augustus vastgehouden. Vier Europese medewerkers van de Franse ngo Action Contre la Faim en hun twee Keniaanse piloten zitten sinds november opgesloten.

 Volgens de VN werden vorig jaar 35 Somalische en buitenlandse medewerkers van hulporganisaties gedood in Somalië en werden 26 anderen ontvoerd. In de havenstad Kismayo werden begin vorig jaar drie AZG-medewerkers bij een bomaanslag gedood. In de hoofdstad Mogadishu kwamen twee medewerkers op bij een aanval met mortiergranaten.

In Somalië woedt sinds 1991 een burgeroorlog. Ruim de helft van de bevolking is daardoor van buitenlandse hulp afhankelijk.De regering van de gematigde islamist Sheik Sharif Ahmed heeft geen controle over grote delen van het land en wordt door radicaalislamitische groepen bestreden.