'Detective niet ingezet op privéleven De Gucht'
Foto: gia
 'Ik heb geen privédetective op het privéleven van mijnheer De Gucht ingezet. Wel op het uitvlooien van de vennootschappen die eigenaar zijn van onze gerechtsgebouwen.' Dat heeft Jean-Marie Dedecker in het VRT-programma De Zevende Dag gezegd. 
Dedecker zegt dat hij in de toekomst gelijkaardige initiatieven zal nemen. 'Het is mijn plicht als parlementair om de uitvoerende macht te controleren', zegt hij.
 
Sale and lease back
 
Dedecker wou naar eigen zeggen meer weten over de sale and lease back-operatie van zes gerechts- en kantoorgebouwen, waaronder dat van Veurne. Hij zegt dat de eigenaar van die gebouwen de bvba Redeba is, een bedrijfje met een kapitaal van 20.000 euro en in handen van een offshore-vennootschap uit Ierland.
      
Dedecker had naar eigen zeggen van 'beëdigde mensen' gehoord dat minister De Gucht en mensen uit zijn zakelijke entourage betrokken waren bij de onderhandelingen over de huurcontracten van die gebouwen. 
      
Privéleven
 
Het onderzoek heeft dat echter niet kunnen hard maken. Maar volgens Dedecker heeft de detective zich niet met het privéleven van De Gucht ingelaten. 'Wat De Gucht doet in zijn privéleven, gaat mij niet aan', zegt Dedecker.
      
Dedecker krijgt van de meeste politieke partijen kritiek voor zijn démarche. Ook binnen zijn eigen partij is niet iedereen gelukkig. Helena Van Dessel, LDD-lid uit Heusden-Zolder, biedt in een persmededeling 'haar verontschuldigingen' aan aan minister De Gucht en zijn familie. 'Het is mijn wens mij volledig te distantiëren, van de meest onlibertijnse praktijken, die de partij van het 'gezond verstand', tot mijn grote verbazing lijkt te hanteren', zegt ze. 'Mijn dagen bij Lijst Dedecker zijn door dit schrijven geteld.'
       
       
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in