Verzekeraars spelen een rol bij de bemiddeling met de piraten wanneer een schip is gekaapt. Dat zegt Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia , de vereniging van verzekeraars.
 
 Verzekering tegen kaping maakt voor grote bedrijven deel uit van hun 'risk management', legt Robyns uit. De bedrijven willen zich verzekeren voor het geval er losgeld wordt gevraagd en de bemanning en het schip moeten worden vrijgekocht, en om het aantal verloren dagen op zee te compenseren, luidt het. Het gaat om de zogenaamde 'Kidnap & Ransom-verzekering'.
      
Detectivebureaus
 
'Verschillende Vlaamse verzekeraars bieden die verzekering aan, maar ook in onder meer Groot-Brittannië zijn een aantal bekende verzekeraars daarmee bezig'. Die verzekeraars hebben vaak banden met detectivebureaus die gespecialiseerd zijn in het onderhandelen met de kapers, dixit Robyns.
      
De premie voor zo'n Kidnap & Ransom-verzekering is afhankelijk van de aard van het risico, bijvoorbeeld in welk gebied het schip vaart, en in functie van de hoeveelheid verzekeringen, aldus nog Robyns. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig