In de Turkse Republiek Noord-Cyprus zijn de stembureaus zondagmorgen opengegaan voor de parlementsverkiezingen. Verwacht wordt dat de nationalisten er sterk op vooruit zullen gaan, wat de inspanningen voor een hereniging van het verdeelde eiland dreigt te bemoeilijken.
 De Turkse Republiek Noord-Cyprus wordt alleen erkend door Turkije. Er zijn 161.000 stemgerechtigden. De peilingen voorspellen een belangrijke vooruitgang voor de nationalistische UBP tegenover haar belangrijkste opponent, de centrum-linkse CTP, die nu aan het bewind is. Er doen ook nog vijf andere partijen mee.
      
Volgens analisten is er een toenemend wantrouwen ten opzichte van de herenigingspolitiek van de Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat, de voormalige leider van de CTP die in 2005 de havik Rauf Denktash opvolgde.
 
Daarbij komt dat de economische crisis ook in Noord-Cyprus heeft toegeslagen. De Turkse Republiek hangt economisch af van Ankara, dat momenteel in een recessie zit. Daardoor heeft de CTP de wind van voren gekregen.
      
Cyprus is sinds 1974 verdeeld. Turkije viel toen het noorden van het eiland binnen, als reactie op een staatsgreep die was uitgelokt door de Grieks-Cypriotische nationalisten. Zij wilden Cyprus doen aansluiten bij Griekenland.