De Verenigde Staten zullen een VN-conferentie tegen racisme boycotten, omwille van geschillen over Israël en vrije meningsuiting.
 De conferentie Durban II die maandag in Genève van start gaat, heeft af te rekenen met onenigheid. Canada en Israël hebben al de topontmoeting geboycot omdat ze vrezen dat moslimlanden uitsluitend zullen focussen op de manier waarop de Joodse staat Palestijnen behandelt. 
 
Taalgebruik
      
De VS zeggen dat bepaalde delen in de tekst die ter discussie zal voorliggen op de conferentie onaanvaardbaar blijven, hoewel de tekst al aangepast werd. De tekst 'bevat nog taalgebruik dat de Verklaring en het Actieplan van Durban (DDPA) uit 2001 bevestigt. Hiervan hebben de VS al lang laten weten dat ze daar niet kunnen achterstaan', aldus woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Robert Wood.
      
De DDPA 'haalt er één specifiek conflict uit en oordeelt over kwesties die slechts bij onderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen kunnen opgelost worden', zei Wood.
 
Zionisme
      
Israël en de VS verlieten de oorspronkelijke conferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban in 2001, nadat de Joodse staat geviseerd werd en het zionisme onder vuur werd genomen. 
      
Volgens Wood heeft de VS ook bedenkingen bij nieuwe toevoegingen aan de ontwerpverklaring inzake 'aansporing', 'die indruisen tegen het Amerikaanse principe van vrije meningsuiting'.