Dedecker jaagt De Gucht op
Foto: belga

Een privé-detective heeft op vraag van Jean-Marie Dedecker (LDD) de handel en wandel van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) uitgeplozen.  Het onderzoek is op niets uitgedraaid, zegt Dedecker zelf.

Dedecker kreeg een tip dat De Gucht een onfrisse rol gespeeld zou hebben in de sale and lease back van overheidsgebouwen, meer bepaald het gerechtsgebouw in Veurne.

In 2002 verkocht de paarsgroene regering het gebouw om het meteen daarna te huren, een beproefde begrotingstruc. De Gucht had volgens de tipgever banden met het bedrijf dat de gebouwen ‘goedkoop opkocht en duur terug verhuurde’. Maar het onderzoek van leverde niets op.

‘Er waren vertakkingen naar Ierland en Argentinië. Daar liep het spoor dood’, zegt Dedecker. Hij vindt het zijn plicht als parlementslid dit soort verhalen na te trekken.

Het onderzoek werd gelekt naar de pers en daardoor kwam Dedecker zelf in een mediastorm terecht. Dat de detective ook de financiën van De Guchts vrouw Mireille Schreurs en zoon Jean-Jacques onder de loep nam, doet vragen rijzen. ‘In zijn leven nog maar drie dagen officieel gewerkt bij IJsco’, schrijft de detective over De Gucht junior.

Bovendien werd de privé-detective ingehuurd via EPS, een van Dedeckers bedrijfjes. ‘Die persoon deed een patentonderzoek voor EPS toen de tip kwam. Ik heb toen gevraagd om die zaak ook eens te bekijken. Maar dat deel wordt door mij betaald’, zegt Dedecker.

De Gucht zegt het 'angstaanjagend' te vinden dat een parlementslid een detective inschakelt voor een fraude-onderzoek. Op VRT sprak de minister zelfs van 'Gestapo-praktijken'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in