Bittere Happart verdedigt reis
José Happart Foto: belga

  José Happart, voorzitter van het Waals parlement, zegt dat hij de verantwoordelijkheid voor de omstreden missie van het Bureau van het Waals parlement naar de Verenigde Staten op zich neemt. Die reis was volgens Happart "gegrond en nuttig". De PS-politicus reageerde wel bitter op de kritiek die was gerezen rond de missie. Hij toonde zich weinig opgezet met de kritiek van de Franstalige partijvoorzitters.

 
 Happart legde in het Waals parlement een verklaring af over de recente missie naar de VS van een delegatie van het Bureau van het Waals Parlement, bestaande uit voorzitter José Happart (PS), Michel Lebrun (CdH), Charles Janssens (PS), Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS), Jean-Pierre Dardenne (MR), René Thissen (CDH) en Maurice Bayenet (PS). De parlementsleden waren daarbij vergezeld van hun echtgenotes. Rond de reis was ophef ontstaan. Er rezen vragen over de duur en het doel van de zending en de onkostenvergoeding die de parlementsleden krijgen.
 
 "Ik neem de verantwoordelijkheid voor de missie volledig op mij", aldus Happart. De Waalse parlementsvoorzitter toonde zich verbaasd over de polemiek die rond de reis is ontstaan. Hij wees erop dat alle parlementaire instellingen dergelijke reizen organiseren. De regels voor dergelijke reizen zijn al jaren geleden vastgelegd. Dat deelname van echtgenotes gaat terug tot de periode dat Guy Spitaels nog parlementsvoorzitter was.
 
 Dat Happart niet gelukkig was met de kritiek op de missie, bleek ook uit de sneer naar gewezen Kamervoorzitter Herman De Croo. Die had zich kritisch uitgelaten over de Waalse missie. "Het Waals parlement bestaat nog uit koorknaapjes in vergelijking met het federale parlement", aldus Happart. "De Croo zou zich beter eens afvragen hoeveel zijn schilderij kost", aldus nog Happart, verwijzend naar het schilderij van De Croo dat recent werd ingehuldigd in de Kamer.
 
 Happart herhaalde dat de betrokken Waalse parlementsleden de onkosten voor de reis zullen terugbetalen. Daarop was vooral aangedrongen door verschillende partijvoorzitters. "Als het van mij had afgehangen, was er van een terugbetaling geen sprake geweest", aldus Happart.
 
 Happart heeft ook een voorstel klaar om de regels voor dergelijke missies te verstrengen. Dat voorstel voorziet onder meer in een beperking van het aantal vluchten. Hij hoopt dat het voorstel nog voor het einde van de legislatuur kan gestemd worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig