Iran bereidt nieuwe voorstellen voor om het geschil met het Westen over het Iraanse atoomprogramma op te lossen. Dat heeft president Mahmoud Ahmadinejad woensdag gezegd.

De president zei dat Iran bereid was het verleden te vergeten en een nieuwe relatie op te bouwen met de Verenigde Staten. 'Momenteel werken we aan een nieuw pakket voorstellen. Als het klaar is, zullen we het aan jullie voorleggen', zei Ahmadinejad tegen duizenden mensen in Kerman.

'Het is een pakket dat vrede en gerechtigheid voor de gehele wereld inhoudt en dat ook de rechten van ons land respecteert', aldus Ahmadinejad.

Dinsdag zei de Amerikaanse regering dat haar eerste doel is om Iran terug aan de onderhandelingstafel te krijgen. Volgens een bron bij het Witte Huis is de VS mogelijk bereid Iran toe te staan nog even door te gaan met het verrijken van uranium. Onder George W. Bush was onmiddellijk stoppen met uraniumverrijking altijd een absolute voorwaarde voor direct overleg met Teheran.

Ahmadinejad pochte dat het Iraanse verzet tegen Washington en de technologische vooruitgang die het Iraanse atoomprogramma heeft geboekt, de Amerikanen op de knieën hebben gedwongen. 'Jullie beseffen dat jullie aan zwakheid lijden', zei de president, zich richtend tot de Verenigde Staten. 'Jullie hebben geen keus. Je komt niet vooruit door een beleid van koeioneren. Ik raad jullie aan je toon te matigen en de rechten van andere naties te respecteren.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in