Bos 'verbaasd' over onderzoek staatssteun Fortis Nederland
Foto: afp

   De Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos is verbaasd over het onderzoek dat Europees commissaris Neelie Kroes begint naar de staatssteun voor Fortis Bank Nederland en de door Fortis overgenomen onderdelen van ABN Amro. Volgens Bos wijst alles erop dat er sprake is van een misverstand.

Kroes bekijkt of de maatregelen in strijd zijn met de EU-regels voor staatssteun. Het Nederlandse ministerie van Financiën heeft alle gevraagde informatie geleverd aan de Europese Commissie. Het laatste verzoek vanuit Brussel om nadere informatie dateert volgens Financiën van januari.
 
Bos heeft er alle vertrouwen in dat Nederland bij de steunoperatie aan alle regels heeft voldaan. De minister heeft telefonisch over de kwestie met Kroes gesproken.
      
Leningen
 
De Nederlandse staat nam in oktober vorig jaar (tijdens het eerste reddingsweekeinde voor Fortis, nvdr), Fortis Bank Nederland over en verstrekte de bank tientallen miljarden euro’s aan leningen. In december nam de staat vervolgens voor 6,5 miljard euro ABN Amro van Fortis Bank Nederland over.
 

Kroes zegt 'in dit stadium reden te hebben om aan te nemen dat deze maatregelen misschien niet in overeenstemming zijn' met de regels voor staatssteun aan banken die gelden tijdens de huidige financiële crisis. Het gaat vooral over de looptijd van en de vergoeding voor de kredietfaciliteiten en de overnameprijs van de onderdelen ABN Amro. Die 'lijken niet te voldoen' aan de criteria van de Europese Commissie. 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig