De Royal Bank of Scotland (RBS), de bank die als gevolg van de financiële crisis in zware problemen kwam en intussen voor een meerderheid in handen is van de Britse overheid, gaat de volgende twee jaar 9.000 banen schrappen.

Dat maakte ze dinsdag bekend. Deze herstructurering komt bovenop de reeds eerder aangekondigde 2.700 ontslagen.

De helft van de dinsdag bekendgemaakte ontslagen zal in Groot-Brittannië vallen. Het gaat om banen in ondersteunende functies, zoals IT, administratie, enz... gegroepeerd in de divisie 'Group Manufacturing'. In die afdeling werkten eind vorig jaar 45.000 mensen.

RBS hoopt zoveel mogelijk afvloeiingen via vrijwillig vertrek door te voeren. Pas in "laatste instantie" zal men overgaan tot naakte ontslagen, zo luidt het.

De bank is al gesprekken gestart met de vakbonden. RBS hoopt met de maatregel de volgende drie jaar 2,5 miljard Britse pond te besparen.

"We hebben een nieuwe strategie op punt gezet, die erin bestaat de bank zo snel mogelijk opnieuw op de rails te zetten. Daarmee willen we dat de regering winst op haar investering in RBS kan realiseren", verklaarde topman Stephen Hester.

"Om deze doelstelling te halen moeten we onze kosten verminderen, zoals in elk ander bedrijf, in het licht van de huidige recessie. Dit betekent jammer genoeg ook dat we moeilijke beslissingen moeten nemen inzake werkgelegenheid."

Het voorbije jaar leed RBS nog een recordverlies van 24,1 miljard pond, onder meer te wijten aan de overname van delen van ABN Amro (in consortium met Fortis, nvdr). De Britse bank kwam daarop in de problemen terecht en kreeg 20 miljard staatssteun. Sinds dinsdag controleert de Britse overheid nu 70,3 procent van de aandelen van Royal Bank of Scotland.

Sinds het begin van de crisis maakte de bank al 15.000 ontslagen bekend, waarvan 2.700 begin dit jaar. Op de algemene vergadering van vorige week werd dan aangekondigd dat er nog meer ontslagen gingen vallen.

Rob MacGregor, vertegenwoordiger bij de vakbond Unite, noemde de aankondiging dinsdag "echt vreselijk". "Deze mensen hebben geen schuld aan de problemen bij RBS, maar moeten nu wel de fouten van de top betalen."

De duizenden ontslagen riskeren in elk geval de discussie over de gouden handdruk van 700.000 pond per jaar voor oud-topman Sir Fred Goodwin opnieuw aan te wakkeren. Goodwin was immers verantwoordelijk voor de expansiestrategie, die uiteindelijk bijna de ondergang betekende voor het financiële concern.