Obama: 'Turkije is brug naar islam'
Foto: afp

Turkije heeft volgens de Amerikaanse president Barack Obama een belangrijke rol als brug tussen de islamitische wereld en het Westen. Tussen het christelijk geïnspireerde Verenigde Staten en het islamitische Turkije kan een 'modelbondgenootschap' ontstaan, zei Obama na een gesprek met de Turkse president Gül in de Turkse hoofdstad Ankara.

Turkije en de VS moeten hun politieke en economische samenwerking verdiepen, zei Gül. Beide landen hebben immers dezelfde belangen. Obama is van mening dat in de bilaterale betrekkingen het accent te veel gelegd werd op militaire samenwerking en veiligheid. Maar om de wereldwijde economische crisis te bedwingen moeten beide landen ook uitgebreider samenwerken.

Terrorisme

Obama deelde de mening van Gül over terrorisme. Voor de VS blijft de Koerdische PKK onveranderd op de lijst van terroristische organisaties staan. Ook Gül benadrukte de overeenstemming tussen beide landen in de strijd tegen het terrorisme. Bij de ontmoeting ging het om vele onderwerpen zoals de ontwikkelingen in Irak en Afghanistan, de inspanningen voor de niet verspreiding van nucleaire wapens en het vredesproces in het Midden-Oosten, zei Obama.

Armeense kwestie

Op een vraag of hij blijft geloven dat er in Turkije een volkerenmoord op de Armeniërs heeft plaatsgevonden, zei Obama dat hij zijn visie niet verandert. Hij is echter verheugd dat er intensieve gesprekken bezig zijn tussen Turken en Armeniërs over een gemeenschappelijke verwerking van hun geschiedenis. Gül zei dat Turkije aan een verzoening met buurland Armenië werkt. Een historische commissie houdt zich bezig met het geschil rond het bloedbad. Turkije weigerde het uitmoorden van de Armeniërs op het einde van het Ottomaanse Rijk (1915-1917) te erkennen als een genocide.

Islam

Het bezoek van Obama aan Turkije wordt ook als een signaal ingeschat voor de wens naar een uitgebreidere samenwerking met gematigde krachten in de islamitische wereld. In een toespraak in het Turkse parlement  benadrukte Obama dat Amerika niet in oorlog is met de islam en dat zal ook nooit zo zijn.

Obama zoekt in Turkije ook steun voor zijn nieuwe strategie in Afghanistan en Pakistan en voor Irak, dat de Amerikaanse troepen tegen 2010 grotendeels willen verlaten.