Naar aanleiding van de aardbeving in Italië heeft premier Herman Van Rompuy maandag zijn medeleven en solidariteit betuigd aan het adres van zijn Italiaanse ambtsgenoot Silvio Berlusconi en het Italiaanse volk. In

'In naam van de regering en in persoonlijke naam, wens ik U en het Italiaanse volk mijn medeleven en solidariteit te betuigen naar aanleiding van de vreselijke aardbeving die zich deze ochtend heeft voorgedaan', schrijft de premier.

'Dit drama raakt me des te meer, omdat de aardbeving een streek heeft getroffen waar zeer veel Belgen van Italiaanse afkomst en Italianen die in België leven afkomstig van zijn', luidt het.

B-FAST-missie

PS-voorzitter Elio Di Rupo en Kamerlid André Flahaut vragen dat er zo snel mogelijk een B-FAST-missie op poten wordt gezet om de door de aardbeving in Italië getroffen bevolking bij te staan. Ook het cdH roept de regering op alles in het werk te stellen om de getroffen bevolking ter hulp te schieten.

Di Rupo, zelf van Italiaanse komaf, drukt in een mededeling maandag in naam van de PS zijn solidariteit uit met de lokale bevolking, alsook zijn medeleven met de slachtoffers.

Hij vraagt de Belgische regering zo snel mogelijk het mechanisme in gang te zetten om een "Belgian First Aid & Support Team" (B-FAST) op te richten om aan de reddingsoperaties deel te nemen en de slachtoffers te helpen. Kort voordien had ook Flahaut daarop aangedrongen.

Het cdH vraagt dat er zo snel mogelijk een missie naar Italië wordt gestuurd om hulp te bieden bij de reddingsoperaties en aan de slachtoffers. Daarnaast moet de Europese Commissie snel een mechanisme van humanitaire noodhulp in gang zetten, luidt het.

Spoedarts Beaucourt paraat

De Antwerpse urgentiearts Luc Beaucourt zijn hulp aangeboden en gezegd dat hij bereid is een aantal medische ploegen ter beschikking te stellen voor hulpverlening na de aardbeving in Italië. Hij wacht voorlopig nog op antwoord.

Indien dat gunstig is, zou Beaucourt vanavond al naar Italië willen vliegen om de reddingswerkers zo snel mogelijk bij te staan.