Een krachtige aardbeving heeft in het centrum van Italië aan minstens 92 mensen het leven gekost. Sommige bronnen spreken van meer dan 150 doden. Meer dan 1.500 mensen zijn gewond en meer dan 50.000 mensen zijn dakloos geworden. De aardbeving eist een bijzonder zware tol.

 

Het zwaarst getroffen zijn L'Aquila, de hoofdstad van de regio Abruzzo, en de 26 dorpen en steden rondom.  L'Aquila ligt op 110 kilometer van de hoofdstad Rome in een vallei en wordt omgeven door de Apennijnen. Het historische centrum dateert uit de Middeleeuwen en is nu grotendeels herleid tot puin.

Journalist Vittorio Perfetto

Vittorio Perfetto, een journalist, vertelt wat er gebeurde in de lokale krant, Il Centro.

'Eerder op de avond voelden we twee schokken. Een van de schokken bedroeg 3.9 op de schaal van richter. Toen we dat vernamen waren we gerustgesteld. Maar vanochtend werden we wakker door een zeer krachtige aardbeving. Alles rondom ons viel in puin. Al onze meubels vielen naar beneden.

Ik wou mijn zoon gaan zoeken, maar de deur bleek geblokkeerd. Uiteindelijk slaagde ik erin om samen met mijn vrouw en twee kinderen van vijftien en 24 ons huis te verlaten. In onze haast hadden we zelfs onze schoenen niet kunnen aantrekken. Eens buiten waren we bang voor het neervallende puin van andere gebouwen.

We bereikten een kleine piazza toen er opnieuw een krachtige schok plaatsvond. Een oude kerk uit de dertiende eeuw bleek volledig vernield. De reddingsoperaties verlopen zeer moeizaam, verschillende mensen zitten nog vast onder het puin.

Onze auto, die iets verder stond geparkeerd, was gelukkig niet beschadigd waardoor we er in slaagden een eindje uit de stad te rijden naar een rugbyveld waar zich al een driehonderdtal mensen hadden verzameld.

Onze buren hadden minder geluk. Niemand kon tot nog toe van onder het puin worden gehaald.'

Lezer Frank Van den Broeke, vanuit Rome

 

 

 

Deze nacht ben ik om half vier wakker geworden omdat heel het huis beefde.

De eerste schok duurde ongeveer 30 seconden, dan een kleine rustpause van 10 seconden en dan de tweede reeks schokken. Mijn hond kwam van de benedenverdieping naar me gelopen, samen zijn we naar buiten gelopen.

Wanneer het voorbij was, heb ik me aan de computer gezet en proberen uit te vinden wat er gebeurd was . Het duurde nog een paar uur voor ik de bevestiging vond van de aardbeving die plaatsvond op ongeveer 90 kilometer van Rome. Mijn medeleven aan alle betrokken families.

Lezer Hélènè Reychler, vanuit Rome

Deze nacht is iedereen wakker geschud door de aardbeving. De aardbeving was voelbaar in Rome maar heeft geen schade aangericht in de Eeuwige Stad. In de regio Abruzzo en vooral in de stad Aquila heeft de natuurramp voor veel leed gezorgd.

Ik werk op de communicatiedienst van de Jezuïetenorde in Rome. Deze morgen kregen we het bericht dat de residentie van de jezuieten in Aquila getroffen is. Een jezuiet verloor alles, maar hijzelf stelt het goed.