Bij het bedrijf Hansen Transmissions in Lommel, producent van tandwielkasten voor windturbines, is een derde van de 700 arbeiders vanaf maandag economisch werkloos. Het gaat om een tijdelijke maatregel die kadert in een akkoord dat de directie in februari met de sociale partners bereikte inzake arbeidsflexibiliteit.

De vakbonden wijzen erop dat er bij Hansen Transmissions geen sprake is van een structureel probleem, maar dat de maatregel een antwoord moet bieden op onder meer de traditionele terugval van de vraag in het voorjaar.

De economische crisis zorgde er ook voor dat een aantal orders werd uitgesteld. Hansen Transmissions, met hoofdzetel in Kontich, telt twee productievestigingen in Lommel en Edegem. In beide vestigingen werken er in totaal 1.500 mensen, van wie een duizendtal arbeiders.

De directie van Hansen Transmissions liet vorige maand naar aanleiding van de opstart van een fabriek in China nog weten dat ze de productiecapaciteit van windturbinewielkasten tegen 2012 wil verdrievoudigen. Die plannen impliceren ook een uitbreidingsproject in de fabriek in Lommel, zo liet de directie toen weten.