VN-Veiligheidsraad uiteen zonder verklaring
Foto: qferq

De VN-Veiligheidsraad is zondag na drie uur van gesprekken uiteengegaan zonder akkoord over een tekst als reactie op de raketlancering door Noord-Korea. Wel is overeengekomen dat de besprekingen zullen worden voortgezet, aldus de voorzitter van de Raad.

De  ambassadeur van de Verenigde Staten Susan Rice riep voor de start van de vergadering op tot een 'sterke collectieve actie' voor het verbreken van de VN-resoluties door Pyongyang.  
      
Verschillende diplomaten gaven anderzijds aan meer 'uitgewerkte raadplegingen' te willen afwachten vooraleer een tekst kan worden aangenomen.
 
Lancering
 
Noord-Korea heeft zondag een lange-afstandraket gelanceerd. Naar eigen zeggen wilde het land een satelliet in een baan rond de aarde brengen, maar volgens de VS en Japan gaat het om een test met een lange-afstandsraket. 

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon liet in een verklaring weten dat de lancering van de raket de pogingen om de dialoog, vrede in de regio en stabiliteit dichterbij te brengen niet bevordert. De Amerikaanse president Barack Obama noemde het afschieten van de raket een provocatie. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in