Met het aantreden van Barack Obama is een nieuw tijdperk in de relaties tussen de Verenigde Staten en Europa ingeluid. Zowel inhoudelijk als op persoonlijk vlak sloeg de Amerikaanse president een andere toon aan dan zijn voorganger George W. Bush. Dat zegt premier Herman Van Rompuy (CD&V) na afloop van een informele ontmoeting tussen Obama en de Europese leiders in Praag.
Volgens Van Rompuy illustreerde de ontmoeting dat de Europese en Amerikaanse standpunten steeds meer naar elkaar toegroeien. Zowel inzake de strijd tegen energie en klimaatverandering, de aanpak van de economische crisis als de situatie in Afghanistan zitten de Europeanen en de Amerikanen min of meer op dezelfde golflengte.
Ondenkbaar
'De Amerikaanse president sprak woorden die tot voor kort ondenkbaar waren. Zo bepleitte hij een sterke Europese defensie', verklaart Van Rompuy. Volgens de Belgische regeringsleider leunt de Amerikaanse regering onder Obama dichter bij het Europese denken aan. 'Hij heeft zeer Europese standpunten', stelt hij vast.
Ook op persoonlijk vlak ontwaarde Van Rompuy een trendbreuk. 'Zijn wijze van spreken, zijn wijze van omgaan met mensen en zijn luisterbereidheid zijn een breuk met het verleden. Dat is een geruststellende boodschap voor de wereld', verklaarde Van Rompuy.
Openheid
Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD), die een vergadering met zijn Amerikaanse ambtgenote Hillary Clinton had bijgewoond, beaamde dat. 'Wat opvalt is de openheid van de nieuwe regering. Amerikanen zijn steeds vriendelijk, maar bij de vorige regering had je steeds de indruk dat ze niet echt luisterden.'
Het bezegelen van een nieuwe trans-Atlantische verstandhouding was het belangrijkste objectief van de korte bijeenkomst in Praag. Nu moet blijken in hoeverre Europa en Amerika daadwerkelijk als een alliantie gaan opereren op het wereldtoneel.