PRAAG - De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag in Praag voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie gepleit. 'De toetreding zou een belangrijk signaal zijn', verklaarde Obama tijdens een ontmoeting met de leiders van de Unie in de Tsjechische hoofdstad. De Franse president Nicolas Sarkozy herhaalde echter zijn verzet tegen een Turks lidmaatschap.

Volgens Obama zou een Turks lidmaatschap van de Unie een belangrijk signaal zijn voor het moslimland. Op die manier zou Turkije stevig verankerd worden in de Europese invloedssfeer, zo betoogde de Amerikaanse president.

De Verenigde Staten zijn al decennialang warme pleitbezorgers van een toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Het land voert al sinds 2005 toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie, maar de gesprekken lopen allesbehalve vlot.

De Franse president Nicolas Sarkozy herhaalde zondag zijn verzet tegen een Turkse toetreding. 'Ik werk nauw samen met de Amerikaanse president, maar over zaken die betrekking hebben op de Europese Unie, beslissen enkel de lidstaten', zei hij. Volgens hem zijn de meeste lidstaten gekant tegen een Turks lidmaatschap.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in