Fijnstofnorm voor 2009 al overschreden op twee plaatsen
Foto: marc herremans
BRUSSEL - Na amper drie maanden hebben al twee meetpunten in België - Ruisbroek en Luik - de Europese fijnstofnorm voor heel 2009 overschreden. Dat blijkt zondag uit gegevens op de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

Volgens de Europese Unie mag een gemeente jaarlijks maximaal 35 dagen de norm van 50 microgram per kubieke meter overschrijden. Dat is begin april al gebeurd in Ruisbroek en Luik, waar de fijnstofnorm telkens al 36 dagen werd overschreden. 

Op nog zeven plaatsen (Roeselare, Zwijndrecht, Evergem, Sint-Kruiswinkel, Haren, Oostrozebeke en Vilvoorde) werd de norm al meer dan dertig keer overschreden.

Dat er nu al normoverschrijdingen zijn, is niet zo verwonderlijk. Begin januari waren er al verschillende dagen met smogalarm ten gevolge van hoge fijnstofconcentraties.

Over heel 2008 werd de Europese jaarnorm voor fijn stof op vijftien plaatsen in België overschreden. Dat was een halvering tegenover de jaren ervoor en de beste prestatie sinds eind jaren negentig.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in