BRUSSEL -  Alle mengvormen van paardenhouderij zijn voortaan toegelaten in agrarisch gebied. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) heeft er met enkele uitvoeringsbesluiten voor gezorgd dat paardenhouderijen in agrarische gebied niet langer zonevreemd zijn. Dat meldt de Zondag.

Tot nu toe kampte de paardensector met nogal wat problemen inzake vergunningen. Een paardenhouder of -fokker die bijvoorbeeld een piste wilde aanleggen, kwam terecht in de categorie manege en die hoort thuis in recreatiegebied. Bijgevolg was de paardenhouderij zonevreemd. 


Minister Van Mechelen maakt hier een einde aan. Hij erkent de paardenhouderij als economische sector en wil ze daarom alle kansen bieden om zich te ontplooien. 'Zeker nu de traditionele agrarische bedrijven in betekenis afnemen, kan de vrijgekomen ruimte worden ingenomen door de paardensector als nieuwe belangrijke economische speler in de agrarische sector', zegt de minister.      

Op vraag van de sector werd ook een oplossing geboden aan het probleem van de schuilhokken op weiden. Kleine hokken tot twintig vierkante meter of verrijdbare schuilhokken in agrarisch gebied zijn in de toekomst vrijgesteld van vergunning.

De paardensector in Vlaanderen is goed voor zowat 3.500 voltijdse jobs en een toegevoegde economische waarde van ongeveer 215 miljoen euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in